Amikor az agy már halott a szervek életeket menthetnek. Hogyan?

Ki nem kaphat szervet?

Alapvető, hogy a beteg általános állapota és életkora alapján alkalmas legyen a műtétre. Ellenjavallatot képeznek a rosszindulatú betegségek, daganatok.

A májátültetések zöme végállapotban levő májzsugor miatt történik, amelynek hátterében gyakran alkoholizmus áll. Az ilyen beteg csak akkor kerülhet várólistára, ha fél éven át igazoltan nem fogyaszt alkoholt. Egyesek szerint még ilyenkor is előnyben kell részesíteni azokat, akiknek májbetegsége egyéb eredetű, vagyis önhibájukon kívül betegedtek meg. Az AIDS-betegség vagy a HIV-vírus tünetmentes hordozása is ellenjavallatot képez.

Az orvosi vizsgálat során megállapított alkalmasságon túl számos egyéb kérdést is figyelembe kell venni. Az Egyesült Államokban elterjedt a "noncomplient" beteg fogalma, mint morális dilemma. Az ilyen beteg - tanulatlansága vagy szociális helyzete miatt - képtelen a műtét után az előírt gyógyszeres kezelés betartására, nem jár rendszeresen kontroll vizsgálatokra. Joggal merül fel a kérdés: transzplantálható-e? Hiszen a beavatkozás költséges, a szervek száma korlátozott és sokan várnak szervre.

Felvetődött az a kérdés is, hogy bűncselekmény elkövetője kaphat-e szervet? Bár a társadalom egy része nem ért vele egyet, a "bűnöző" - egészségügyi szempontból - teljes értékű tagnak tekintendő. Ezért ugyanolyan joga van az orvosi ellátásra és a gyógyulásra, mint bárki másnak, akár szervátültetés árán is.