Amikor az agy már halott a szervek életeket menthetnek. Hogyan?

Sport két életen át

Foglalkozásom testnevelő tanár. 1965-ben születtem. Egy fiú gyermekem van. Jelenleg Budapesten élek és dolgozom. A sporttal 10 éves koromban ismerkedtem meg versenyszerűen. Ekkor kezdtem kézilabdázni és 13 éven keresztül űztem ezt a sportot, mely meghatározója volt pályaválasztásomnak, és a további sporthoz való viszonyomnak. 1988-ban végeztem a Testnevelési Egyetemen.

1991. novemberének közepén hirtelen jött tartósan magas lázas állapottal kerültem kórházba. Már a kezdeti vizsgálatok megállapították, hogy az egyik vesém teljesen összezsugorodott és a másik sem működik tökéletesen. A kreatinin értéke, ami a vese méregtelenítő funkcióját mutatja, 2100 volt. Hát ez nem dobott túlságosan fel, de ekkor még azt sem tudtam, hogy mit is jelent ez. Hamarosam megtapasztaltam. Művese kezelés - kezdetben heti kétszer, majd rövid idő után már heti háromszor. Hamarosan felkerültem a transzplantációs várólistára, és kezdeti nehézségek után, az első riasztás aug.14.-én volt, de nem volt nálam a személyi hívom, így más kapta azt a vesét, hiszen nem találtak meg. A második veseriadó szept.10.-én, amikor kiderült, hogy a kivett vese nem megfelelő, nem kerülhet beültetésre. Október 2-án egymásra találtunk. Én és a vesém! Köszönöm azóta jól vagyok!

1993-ban lettem tagja a Magyar Transzplantáltak Sport Egyesületének. Azóta 6 nyári és 3 téli Világjátékon valamint 3 Európajátékon vettem részt.

Az eredmények közül, néhány , ami nekem a legtöbbet jelent:

- Röplabda
I.hely 2003 Nancy (F)
I.hely 2005 London (CDN)

- Tollaslabda
II.hely 2001 Kobe (J) párosban Orbán Attilával II.hely 2005 London (CDN) egyéni

- Asztalitenisz
I.hely 2001 Kobe (J) párosban Nagy Istvánnal
III. hely 2005 London (CDN) egyéni


- Műlesiklás
III.hely 2002 Bormio (I)

Sok barátot és jó ismerőst szereztem a szervátültetettek "táborában" az elmúlt 12 lassan 13 év alatt. Sajnos, már néhányan nincsenek azóta közöttünk, de örülök, hogy ismerhettem, ismerhetem, szerethettem, szerethetem Őket.

Szendi János