Amikor az agy már halott a szervek életeket menthetnek. Hogyan?

 

A vesék az emberi szervezet számos folyamatában központi szerepet játszanak:

 • Méregtelenítés
 • az anyagcsere egyes végtermékeinek (salakanyagok), valamint egyes testidegen anyagok (gyógyszerek, mérgek) kiválasztása
 • A szervezet vízháztartásának irányítása és
 • Hormonok termelése, amelyek a vérképzés, vérnyomás és csontanyagcsere szempontjából fontosak

  Ha a vesék leállnak

  A vesék több ok miatt is leállhatnak: cukorbetegség miatti károsodás, immunbetegség, súlyos vesemedence gyulladás, vagy veleszületett rendellenesség.

  Sokszor a vese károsodása hosszú ideig észrevétlenül zajlik és többféleképpen is jelentkezhetnek a betegség első jelei. A vese egyes betegségei során a vese szabályozó funkciói is károsodnak, aminek magas vérnyomás, vérszegénység, csontanyagcsere-zavar a következménye. A vesefunkciók teljes leállásakor az élet csak egy hatásos terápiával folytatható.
  Első intézkedésként a beteget egy gépre kötik, amely kiszűri a vérből a mérgező- és salakanyagokat, valamint a folyadékot (ez az ún. dialízis, más néven művese kezelés). A dialízis sok esetben lehetőséget ad a mindennapi életbe való visszatérésre, ami azért sajnos csak rengeteg korlátozás mellett tarható fent. Ezen betegek közül sokaknak a transzplantáció jelenti az egyetlen reményt, hogy újra teljes életet élhessenek.
  Különösen gyerekek esetében - akik súlyos vesekárosodás miatt dialízisre szorulnak - van felbecsülhetetlen jelentősége a szervátültetésnek.
  Szervezetük még fejlődésben van, és ehhez nélkülözhetetlenek a vese által termelt hormonok.
  Ezen kívül meg kell jegyezni, hogy a gyerekeket különösen megterheli a dialízis. Sajnos a dialízisben töltött évek növekedésével együtt nő annak a veszélye, hogy a vesén kívül más szervek is károsulnak. Ebből kifolyólag minél korábban kap valaki új vesét, annál jobbak a túlélési esélyei.

 • Ha a szív már nem dolgozik jólHa a szív már nem dolgozik jólA hasnyálmirigyA hasnyálmirigy Ha a vese leáll Ha a szív már nem dolgozik jól Amikor a máj leáll