Amikor az agy már halott a szervek életeket menthetnek. Hogyan?

 

A tüdő az emberi szervezet létfontosságú szerve, mely az oxigént biztosítja számára. A tüdő feladata a széndioxid ürítése is a szervezetből.

A tüdő súlyos betegségei

Cisztás fibrózis

A cisztás fibrózis öröklődő megbetegedés, amelyben egyes mirigyek kóros váladékot termelnek.

Infiltratív tüdőbetegségek

A tüdőszövetben a gyulladásos sejtek kóros felszaporodása számos, hasonló tünetekkel járó betegséget okozhat. A betegségek korai szakaszában a tüdő apró léghólyagjaiban (alveolusok) fehérvérsejtek és fehérjében gazdag folyadék gyűlik össze, amely gyulladást okoz (alveolitis). Ha a gyulladás tartósan fennáll, a folyadék besűrűsödhet és hegszövet foglalhatja el a tüdőszövet helyét (fibrózis). A tüdőszövet kifejezett hegesedése egyre inkább károsítja a még működő léghólyagokat, helyükön ciszták maradnak vissza.

Krónikus obstruktív betegségek

A krónikus obstruktív tüdőbetegség a légutak folyamatosan fennálló szűkülete, amelyet tüdőtágulat (emfizéma - emphysema) vagy idült hörghurut (krónikus bronchitisz) okoz.

(Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban, http://www.drinfo.eszcsm.hu/)

Végstádiumban a megoldás csak a szervátültetés lehet

Amennyiben a tüdő már nem működik kielégítően - vagy csak részben működik -, a betegség végállapotában elkerülhetetlen az életmentő szervátültetés. A tüdő páros szerv, és bizonyos betegségek esetén már az egyik fél is képes ellátni a létfenntartó funkciót, így egy szervdonor két életet is megmenthet.

Magyarországon jelen pillanatban nem végeznek tüdőátültetést, azonban egy kétoldalú magyar-osztrák megállapodásnak köszönhetően 1997-től magyar betegek is új tüdőhöz juthatnak.

Ha a szív már nem dolgozik jól Ha a szív már nem dolgozik jól A hasnyálmirigyA hasnyálmirigy Ha a vese leáll Ha a szív már nem dolgozik jól Amikor a máj leáll