Amikor az agy már halott a szervek életeket menthetnek. Hogyan?

 

Ha Ön végstádium felé közeledő krónikus májbeteg, akkor az Ön betegségének hatékony gyógyítása a májátültetés. Ezt a hírt kezelő orvosától bizonyára kétséggel, és szorongással fogadta.

Mégis a szervátültetés ma számos máj, vese, és szívbeteg számára a biztos gyógyulást jelenti. Szerte a világon naponta súlyos betegek százai esnek át szervátültetésen, mely a beteg szerv kicserélése lévén, egy egészségesebb, aktív élet lehetőségét teremti meg számukra.

A májátültetés eredményessége rendkívül sokat javult az első transzplantáció óta. Európában évente több mint 6000 ilyen műtétet végeznek. Jelenleg a májátültetés után a betegek több mint 85 %-a életben van az első év végén, köszönhetően az immunszuppresszív kezelés, és a sebészi technika fejlődésének.
A máj a test legnagyobb szerve. A jobb felső hasfélben helyezkedik el, elölről a jobb oldali alsó bordák, felülről a rekeszizom és a tüdő határolja. Számtalan funkciója közül a legfontosabbak:
. Az elfogyasztott táplálék átalakítása a szervezet szempontjából szükséges anyagokká, mint például keményítőből cukor képzése, epe termelése a zsírok lebontásához
. Véralvadási anyagok termelése, enzimek, és fehérjék előállítása
. Vas, vitaminok, és tápanyagok raktározása
. A szervezet méregtelenítése: gyógyszerek, és káros, a szervezet szempontjából veszélyes anyagok (pl. alkohol) átalakítása, lebontása

A májbetegség
A máj rendkívül nagy regenerálódási képességgel rendelkezik. Mégis bizonyos körülmények között a máj visszavonhatatlanul károsodik. Ennek oka lehet veleszületett rendellenesség, túlzott alkohol, vagy gyógyszerfogyasztás, daganatos betegség, vagy májgyulladást okozó vírusok. A máj zsugorodása (szaknyelven: cirrhozis) alakulhat ki, mely igen súlyos szövődményekhez vezet. Ilyen szövődmény például a nyelőcső visszerességből származó vérzés, a salakanyagok felhalmozódása, ismételt fertőzések jelentkezése. E szövődmények akár halálosak is lehetnek. Gyakran az egyetlen lehetőség ilyenkor a megbetegedett máj eltávolítása, és egy új, működő májjal történő helyettesítése.

A májbetegség legjellemzőbb tünete a sárgaság jelentkezése. Ez a szem, és a bőr sárga elszíneződését jelenti, mely akkor alakul ki, ha az epe, és annak bomlástermékei a vérben felhalmozódnak. Egyéb tünetek lehetnek még:
. Súlyos, állandó viszketés
. A vizelet sötét elszíneződése
. Zavart tudati állapot, kóma kialakulása
. Vérhányás
. Véraláfutások jelentkezése testszerte, vérzékenység kialakulása
. Világos, agyagszínű széklet
. Jelentős, hirtelen haskörfogat növekedés

Vizsgálatok májátültetés elött
Ahhoz, hogy a májátültetés megtörténhessen, számos vizsgálaton kell átesni. Az úgynevezett I. fázis vizsgálatok egy nagyon részletes belgyógyászati kivizsgálást jelentenek, melyek célja, hogy a szervezet teherbíró képessége, illetve esetleges kizáró körülmények ismertté váljanak. Ezt a májátültetést javasló belgyógyászati osztály végzi el.

A II. fázis vizsgálatok célja azt vizsgálni, hogy milyen környezetbe (erek állapota, és esetleges érfejlődési eltérések) kerül a szervezetben a beültetendő új máj. Ugyancsak ilyenkor készül fel a Vérellátó Szolgálat a májtranszplantáció során várható vérigényre. A II fázis vizsgálatok már a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján történnek, lehetőség szerint egy napos, járó beteg vizsgálat formájában. Erre az egy napos vizsgálatra, éhgyomorra kell érkeznie az előre egyeztetett időpontban.

Ezek után a Nemzeti Máj Várólista bizottság bírálja el, hogy a májátültetés javasolt-e vagy sem.

A műtét
A májátültetés alapvető sebészi technikája az elmúlt mintegy 25 évben rendkívül sokat fejlődött ki. Ez döntően két fő lépésből áll: a megbetegedett máj eltávolításából, és az új máj beültetéséből a jobb felső hasfélbe, az eredeti máj helyére. Bár ez egyszerűnek hangzik, mégis nagy kihívást jelent a sebész számára, és a műtéti idő hat és tizennyolc óra között változhat. A beültetésben 2 sebész, aneszteziológus, és több asszisztens vesz részt. A műtét során a beteg májat leválasztják a májat ellátó nagyerekről, és az epevezetékről, majd az új májat a régi helyére helyezik, és mindezekkel a képletekkel újra egyesítik.

A műtét után
A műtétet követően a beteg az intenzív osztályra kerül. Itt várhatóan lélegeztető géppel fogják kezelni, melyről 24-48 óra multával fogják levenni. Néha előfordul, hogy a lélegeztetés ettől hosszabb ideig tart. Általában 2-7 napos intenzív osztályos kezelés után sebészeti kórterembe kerül. Itt további 2-3 hét kezelés történik a hazamenetel előtt.

A hazabocsátást követően először hetente, később kéthetente, majd havonta kell jelentkezni a májambulancián kontroll vizsgálatokra.

Újra otthon
A hazatérés a transzplantáció után rendszerint örömteli pillanat.

A legtöbb transzplantált számára segítséget jelent az aktivitás, mely segít visszanyerni a fizikai erőt is. Ha a műtét utáni legsérülékenyebb első három hónap eltelik, szinte minden beteg élvezi a teljes, aktív életet. Mindazon kötöttség ellenére, mely a transzplantált állapottal jár, a legtöbb beteg visszatér a normális életvitelhez. Dolgoznak, gyermeket nevelnek, hasznos tagjai a társadalomnak.

Ha a szív már nem dolgozik jólHa a szív már nem dolgozik jólA hasnyálmirigyA hasnyálmirigy Ha a vese leáll Ha a vese leáll Ha a szív már nem dolgozik jól Amikor a máj leáll