Amikor az agy már halott a szervek életeket menthetnek. Hogyan?

 

A hasnyálmirigy két fő területen lát el feladatokat:

•  Inzulin termelésével - amely a szigetsejtekben történik - irányítja a cukor anyagcserét

•  Olyan anyagokat ad le, amelyek a fehérjék, zsírok és cukor emésztése szempontjából fontosak

Ha túl kevés inzulin termelődik:

Különböző okok vezethetnek az inzulin hiányához. Történhet például erre való hajlam átöröklődésével, de gyulladásos vagy immunológiai folyamatok is okozhatják a hasnyálmirigy sejtek sérülését. Az inzulin hiánya cukorbetegséghez vezet. A betegség bizonyos vállfajainál elegendő a megfelelő táplálkozás beállítása, gyógyszeres kezeléssel kombinálva, míg más esetekben napi többszöri inzulininjekció szükséges. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy a terápia ellenére a betegség további károsodásokat, szövődményeket okoz az erekben és különböző szervekben.

Hasnyálmirigy szigetsejt transzplantáció

A hasnyálmirigy szigetsejt-átültetés egyelőre kísérleti orvostudományi eljárásnak minősül még a nemzetközi gyakorlatban is.

Az I-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigyben található inzulin-termelő szigetsejtek vagy Langerhans-szigetek elpusztulnak, ezért a szervezetben inzulinhiány alakul ki, amely a cukor- és szénhidrát anyagcsere szabályozásának életveszélyes zavarához vezet. Ez a kórkép az egyik leggyakoribb idült megbetegedés gyermek- és fiatalkorban. A cukorbetegek között az átlagos népességhez hasonlítva huszonötször gyakoribb a vakság, tizenhétszer az idült veseelégtelenség, ötször a végtagelhalás és amputáció, és kétszer a szívbetegség. Életkilátásuk, megfelelő kezelés nélkül, gyakran csak kétharmada az átlagos népességnek.

Az I-es típusú cukorbetegség kezelése hagyományosan csak az inzulin külső, bőrön keresztüli, beadásával lehetséges. Az inzulinkezelés mellett is, a cukorbetegek jelentős részében alakul ki látóhártya károsodás (retinopathia), idegkárosodás (polyneuropathia), korai érelmeszesedés és vesekárosodás (nephropathia). A veseelégtelenséghez vezető vesekárosodás miatt sokan kerülnek művesekezelésre és ha lehetőség van rá, veseátültetésre. A szervátültetés fejlődésének köszönhetően, lehetővé vált a vesével együtt, a hasnyálmirigy egyidejű átültetése is. Sikeres kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetés után a hasnyálmirigy ép szigetsejtjei helyreállítják a szénhidrát-anyagcserét és megszűnik az inzulinhiányos cukorbetegség. Azoknál az I-es típusú cukorbetegeknél, akik már vesetranszplantációban részesültek, utólagos hasnyálmirigy átültetés elvégezhető ugyan, de ez fokozott műtéti kockázattal járhat.

Ezért, elsősorban a már veseátültetett, I-es típusú cukorbetegek számára kínál lényegesen kevésbé megterhelő, új megoldást az inzulintermelő szigetsejtek pótlása.

A szigetsejt-átültetés eredményei

Szigetsejt átültetést a 70-es évek vége óta végeznek, azonban 2000-ig a beavatkozások alig 10%-a volt sikeres. 2000 óta a szigetsejteket transzplantáló központok az ugrásszerű sikert felmutató kanadai edmontoni központ módszertanát vették át, mind a gyógyszeres kezelés, mind a szigetsejt kinyerési és átültetési módszer szempontjából. 2003-tól a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája a genfi Orvosegyetem Transzplantációs Központjával alakított ki élő munkakapcsolatot egy új szigetsejt transzplantációs program elindításához. A nemzetközi együttműködés keretében eddig négy beteget sikeresen transzplantáltak a budapesti klinikán.
Ha a szív már nem dolgozik jólHa a szív már nem dolgozik jólA hasnyálmirigyA hasnyálmirigy Ha a vese leáll Ha a vese leáll Ha a szív már nem dolgozik jól Amikor a máj leáll